Houtrot reparatie in Groningen

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij houten kozijnen. Doordat sommige kozijnen onvoldoende behandeld zijn – dat wil zeggen, een niet-dekkende verflaag hebben – kan vocht in de houten kozijnen trekken. Als dit langdurig het geval is, ontstaan schimmels die het hout kunnen aantasten. Schimmels ontstaan al vanaf een vochtpercentage van 25% procent. Ook de afwezigheid van een goede kitrand kan vochtophoping tot gevolg hebben, omdat het water dan op de kozijnen blijft staan. Onze schilders zijn u uiteraard ook van dienst met houtrot reparatie in Groningen en omgeving.

Houtrot herkennen

In een wat verder gevorderd stadium is houtrot niet moeilijk om te herkennen; de kozijnen lijken verreweg niet meer op wat ze ooit zijn geweest. Een aantal van de kenmerken die wijzen op houtrot zijn:

  • Klemmende ramen en deuren
  • Zachte kozijnen die makkelijk in te drukken zijn
  • Blaasjes en afbladdering van de verflaag
  • Scheuren in de verflaag
  • Verkleuring van het hout op plekken waar geen verf zit
  • Afbrokkeling van het hout

Zelf houtrot repareren

Als u houtrot vroeg herkent, kunt u er vaak zelf nog wat aan doen. Zorg dat u het rotte hout uitsteekt met een beitel. Vervolgens brengt u een houtrotstop aan om het rottingsproces tegen te gaan. Daarna is het mogelijk om de aangetaste onderdelen van het kozijn op te vullen met een twee-componenten epoxyhars. Na zo’n 20 minuten is de hars uitgehard en kan het kozijn afgewerkt worden. Schuur het kozijn eerst met grof schuurpapier en daarna met een wat fijnere korrel. Tot slot kan het kozijn afgewerkt worden met een goed dekkende verf. Controleer ook of de kitranden nog in orde zijn. In sommige gevallen is de houtrot te ver gevorderd om het met houtrotopvuller op te lossen. In dat geval moet het kozijn gesaneerd worden of kan een nieuw kozijn geplaatst worden.

Houtrot laten repareren

Als u zeker wilt weten dat de houtrot netjes en vakkundig wordt opgelost, dan kunt u het beste een professioneel schilders- of timmerbedrijf inschakelen om houtrot te laten repareren. Wij werken volgens de richtlijnen van Repair Care. Dit staat voor duurzame, maar ook betaalbare oplossingen op het gebied van houtreparatie. Daarnaast krijgt u 10 jaar garantie op de reparatie die wij voor u mogen uitvoeren. In de regio Groningen is Schildersbedrijf Timmer daarom uw partner voor houtrotreparatie en -sanering!

Bij houtrot komen wij eerst een inspectie doen naar de ernst en omvang van de situatie. Vervolgens brengen wij voor u een gratis en vrijblijvende offerte uit. Neem contact op via 0594 – 502 235 of vul het contactformulier in.